Benauwde minuten voor kerstkalkoen

De Sjroete Farm

In het Limburgse Helden fokken Ruud en Sabrina Bos vleeskalkoenen voor de productie van “bourgondisch weidekalkoenvlees”. Naar de consument toe profileren de fokkers zich als ambachtelijke boeren met een ‘onuitputtelijke liefde’ voor hun dieren. Ruud en Sabrina hebben omwille van dierenwelzijn bewust gekozen voor ‘Caringa Cartier’ kalkoenen, een ‘langzaam groeiend’ ras met ‘chique zwarte veren’. De dieren mogen heerlijk rondscharrelen in een ‘kruidenwei’ die hun natuurlijke omgeving ‘perfect nabootst’. Het slachten van de dieren gebeurt op de boerderij en verloopt ‘diervriendelijk’ en ‘met respect voor het dier’.

Het bedrijf beschikt over 3 naast elkaar gelegen stallen voor in totaal ruim 9000 kalkoenen. Slechts 1 stal heeft een uitloop. De uitloop is kaal grasland, wat niet afgestemd is op de natuurlijke noden van de dieren.

Om de 4 weken koopt de Sjroete Farm nieuwe eendagskuikens aan bij een broederij. De kuikens groeien moederloos op. Na 4 tot 6 weken in de gesloten kuikenstal worden ze verplaatst naar de middelste stal. Ook deze stal heeft geen uitloop. Jonge kalkoenen groeien er op tot de leeftijd van 10-11 weken. Pas dan worden ze verplaatst naar een derde stal met een uitloop.

Hoewel de term ‘langzaam groeiend ras’ bij consumenten de verwachting wekt dat de kalkoenen een lang leven krijgen, is er weinig verschil in slachtleeftijd met snelgroeiende dieren. Overigens komen bij alle vleeskalkoenrassen welzijnsproblemen voor. De dieren zijn door selectief fokken veel zwaarder gebouwd dan hun natuurlijke soortgenoten, wat hun welzijn en gezondheid niet ten goede komt.

Bronnen